2008 yılında, yirmi kadar dergi genel yayın yönetmeni ve editörünün başlattıkları istişare toplantıları, zamanla aylık düzenli toplantılara, daha sonra da kurumsal bir yapıya dönüştü. Asım Gültekin başkanlığındaki beraberlik, 2009 yılında Kızlarağası Medresesi’nde ilk Dergi Günleri etkinliğini gerçekleştirdi. Yılda bir defa düzenlenen bu dergi buluşmaları, zamanla yurt dışından dergilerin de katılımıyla uluslararası bir hal almış, 2014 yılında kadar “Türkiye Dergi Günleri” ismiyle gerçekleştirilen “Dergi Fuarı” 2015’ten itibaren uluslararası dergileri de misafir etmeye başlamıştır. Birlik bu süreçte gerek yurt içi gerek yurt dışında alt birimler kurarak yoluna devam etmiştir.
Okul Dergileri Birliği, Genç Dergibir, Dünya Türkçe Dergiler Birliği ve 2016 yılında Filistin’den üyemiz olan ve çok sayıda derginin editörlüğünü yapan Abed Khouja başkanlığında Dünya Dergiler Birliği kurulmuştur. Bu birliğin kuruluşu, 2017 yılında 30 ülkeden 450 derginin katıldığı tarihi Sirkeci Garı’nda düzenlenen dergi fuarında kamuoyuna ilan edildi.
Birlik, 2019 yılında, birlik üyesi dergilerle yapılan istişareler sonunda, Metin Uçar başkanlığında Dünya Dergiler Derneği (DERGİBİR) ismiyle resmi olarak dernekleşerek yolunda devam etme kararı aldı. Bu karar, Albayrak Medya Konferans Salonu’nda düzenlenen ve onlarca dergi sahibi ve editörünün hazır bulunduğu bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Bundan böyle Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR) ismiyle anılacak birliğin yönetiminde yer alan isimler şunlar oldu: Asım Gültekin, Ümit Elönü, Murat Ayar, Abdülkadir Ünal, Erol Erdoğan, İlhami Pınar.
Gerek platform gerekse dernek olarak DERGİBİR; verdiği dergicilik eğitimi ile onlarca okulda binlerce öğrenciye ulaştı. Bu öğrenciler bu eğitimlerin sonunda ürettikleri yüzlerce dergi ve fanzin ile “Hür Tefekkkür”e yeni mevzi ve kaleler oluşturdular. Bu kazanım, DERGİBİR’in tüm çabalarının en üstünde olmuştur her zaman. Şimdilerde okullarda dergicilik çalışmaları yeniden başlama ve üreten genç sayısının artmasına gayret etmektedir.
2020 yılı DERGİBİR ve dergiciler için hüzün yılı oldu. 2008 yılından beridir dergiciliğin gelişimi için sürekli bir çaba içinde olan, bir masa etrafında toplanan dergi editörlerini onlarca ülkeden yüzlerce dergi ve on binlerce dergi okuyucusu ile buluşmalarını sağlayan “dergi fuarı” fikrinin mimarlarından olan Asım Gültekin vefat etti.
Şüphe yok ki iyiler de ölür. Ama asıl olan, yapılan iyiliklerin devam etmesidir. Bizler de DERGİBİR olarak gerek dergi okulu çalışmalarımız gerek se de Uluslararası Dergi Günleri ve yapacağımız her “iyi şey” ile dostumuz, kardeşimiz Asım Gültekin’i anmaya devam etmiş olacağız.