Preloader Close

Eyüpsultan Belediyesi ve Dergibir tarafından gerçekleştirilen Temmuz Direnişi   ve Edebiyat Paneli Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Murat Ayar’ın yaptığı panele Prof. Dr. Mustafa Özel, İsmail Kılıçarslan, Metin Uçar ve Enes Batman konuşmacı olarak katıldı.

Panelin ilk konuşmacısı olan İsmail Kılıçarslan15 Temmuzun edebiyata yansımaları hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etti: “Bu direnişi gerçekleştiren halkın bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. 15 Temmuz ile ilgili önemli eserlerin ortaya konulduğunu düşünüyorum. Zamanla daha nitelikli eserler de ortaya çıkacaktır. Bu konuda ben iyimserim.”

O güne dair şahitliklerin de aktarıldığı panelde Prof.Dr. Mustafa Özel bu şahitliklerin yazıya dökülmesinin öneminin üzerinde durdu: “15 Temmuz birçok açıdan turnusol kağıdı olmuştur. Şu anda hepimize düşen şey kimin bu mesele ile ilgili hatıratı varsa bunu yazılı hale getirmesidir. Edebi ürünleri bu şahirlikleri üzerinden inşa olacaktır.”

DERGİBİR Başkanı Metin Uçar dergilerin bu süreçteki öneminden bahseden konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ağustos 2016’dan itibaren dergilerimizde en çok söylediğimiz şey “unutmadık, unutturmayacağız.” oldu. Dergilerimizde bu konuyla ilgili çok sayıda ürün yer aldı. Bugün burada sergilenen, 15 Temmuz dosyasıyla çıkan dergilerin kapaklarının bulunduğu “Dergi Kapakları Sergisi” de bunun açık bir göstergesidir. Adını 15 Temmuz direnişinden alan ve yoluna emin adımlarla devam eden Temmuz Dergisi de bu konuda oldukça özel bir yere sahiptir. “

Genç edebiyatçıları yakından izleyen Enes Batman ise “15 Temmuz apolitik olduğu düşünülen gençliğin gerektiğinde özne olabileceğini göstermesi açısından da kıymetlidir. Diğer taraftan sivil olan bu direnişin üzerindeki ‘resmi gölge’ direnişin içini boşaltma riskini barındırıyor.” Ifadelerine yer verdi.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Murat Ayar ise bu direnişi şu ifadelerle anlattı: “15 Temmuz belki de yeryüzünün tanıklık ettiği en görkemli direniştir. Bu görkemli direnişin adalet ile taçlandırılması hepimizin ortak talebidir.”

Panelde yer alan yayıncı yazar Hamza Türkmen kendi şahitliklerini de ifade ederek panel hakkında şu sözleri ifade etti: “Birinci meclisin feshinden 15 Temmuz’a tüm darbeler halka karşı işlenen açık suçlardır. 15 Temmuz darbesine karşı gerçekleştirilen direnişin edebiyata yansımasını konu eden bu programı çok önemli buluyorum.”

Panel Prof. Dr. Mustafa Özel’in duasıyla sona erdi.

Fotoğraflar: